Deichman Bjørvika er kåret til verdens beste folkebibliotek
Deichman Bjørvika vant i dag prisen «Public Library of the Year», som hvert år blir delt ut av IFLA - International Federation of Library Associations and Institutions, den internasjonale bibliotekføderasjonen.
– Tusen takk til Oslo kommune, Deichman-ansatte over hele byen og ikke minst alle dere som fyller biblioteket med liv! Dette er noe vi alle kan være stolte av, sier Merete Lie, avdelingsdirektør for Deichman Bjørvika.
Det nye hovedbiblioteket rager høyt og brer seg bredt mellom Oslo S og Den Norske Opera & Ballett. Deichman Bjørvika har fem etasjer, tre mesaniner, og en kjelleretasje med en stor flerbrukssal, og en kinosal – og rommer nesten en halv million bøker. Fasaden av glass slipper inn solstråler som bader betonginteriøret i lys.
Deichman, Oslo kommunes bibliotek og Norges største folkebibliotek, er landets mest besøkte kulturinstitusjon, og har 280 ansatte. I 2019 passerte Deichman tre millioner besøkende på årsbasis fordelt på 22 bibliotek rundt i Oslo. Siden 1933 har hovedbiblioteket holdt til på Hammersborg, men i 2020 var det slutt. Da flyttet bøkene til det nye biblioteket i Bjørvika.
Kim Friele i Bjørvika
Det nye Deichman-bygget i Bjørvika er på 19.600 kvadratmeter, og er tegnet av Lund-Hagem arkitekter sammen med Atelier Oslo. Deichman Bjørvika forventer to millioner besøkende i året. Over 60 prosent av bygningen skal brukes til bibliotek. Resten skal leies ut til offentlige og private aktører.
Deichman Bjørvika fikk nylig en prominent skeiv personlighet i hus. Bysten av Kim Friele sto i det gamle hovedbiblioteket. Nå har skulpturen som billedhugger Nina Sundbye laget i 2005 i forbindelse med Europride i Oslo, fått fast plass i nybygget sammen med andre skulpturer fra Hammersborg. Det gleder Deichman-direktør Knut Skansen.
– Kim Friele er en av mine helter. På universitetet i Oslo var jeg med i studentavisa Homoversitas og vi inviterte henne til å komme og snakke om boka «Fangene med rosa trekant – aldri mer?». Da tok Kim og Wenche toget fra Geilo til Oslo, og de gjorde et uutslettelig inntrykk på meg, sa Skansen til Blikk i 2020.
Skansen selv kom ut ganske sent i livet som 23-24-åring.
– Jeg hadde lenge visst at jeg er homse. Det ble en tøff tur ut av skapet, både før og etterpå egentlig. Det resulterte i ti år med eksistensiell krise og angst. Heldigvis var det over idet jeg gikk ut av Blindern.
I dag er han altså direktør for verdens beste folkebibliotek.
Les intervju med Knut Skansen her: