Film 

Skeiv norsk kinohøst

Det kan bli både drømmer, kjærlighet og noe som river i hjertet for et skeivt kinopublikum denne høsten.

Samiske «Biru Unjárga» er en av flere norske filmer med skeivt tema som får kinopremiere denne høsten.
Publisert

Tirsdag 13. august presenterte Norsk filminstituttet (NFI) den norske filmehøsten. Og det blir både skeivt drama og skeive dokumentarer å se på kino fremover.

Blant de hele 18 norske filmene som skal ha premiere før jul, er det også flere av de skeive filmene det er knyttet høye forventninger til. Blant dem del to og tre i Dag Johan Haugeruds trilogi «Sex, drømmer og kjærlighet». 

«Sex» som gikk på kino i vår, kan strømmes på Viaplay allerede fra slutten av august.

«Drømmer», som kommer i oktober, skildrer, ifølge programomtalen en 17-årig jente som forelsker seg i sin kvinnelige lærer og skriver ned alt i dagboken – som er så bra at moren og bestemoren vil utgi det. Så er spørsmålet: «Men hva skjedde egentlig?»

«Kjærlighet» vil før den kommer på kino i desember, få premiere på filmfestivalen i Venezia. 

Den skal ifølge Haugerud selv være den filmen i trilogien som handler mest eksplisitt om den homofile erfaringen.

Til Blikk sa han i forbindelse med lanseringen av «Sex», at handlingen i «Kjærlighet» blant annet dreide seg om crusing-kulturens fordeler.

Popdokumentar

På dokumentarfronten er det særlig «Riv i hjertet» som har et skeivt perspektiv. I dokumentaren, som får kinopremiere 18. oktober, får publikum følge Sondre Justads reise fra gutterommet i Henningsvær til livet som popartist.

Omtalen lover at den viser både Justads egne notater og opptak av han selv fra han var barn, i tillegg til klipp fra konserter og festivaler.

Samisk ungdomsfilm

Ungdomsfilmen «Biru Unjárga» får premiere 27. september. 

Regissør Egil Pedersen sa til Blikk da det ble kjent at filmen får premiere på filmfestivalen i Toronto, at det skeive og det samiske er allegorier.

– Det er mange samer som kan kjenne seg igjen i det å holde egen identitet skjult. Det skeive er derfor bevisst en del av filmen. 

Filmen, viss fulle tittel er «Biru Unjárga – Føkkings Nesseby» handler om 15 år gamle Elvira (Sarah Olaussen Eira) som ikke helt passer inn i den samiske bygda Unjárga. 

Hennes ungdomsopprør er å dyrke sin halvt danske identitet, ettersom hennes lesbiske mor ble gravid på en fertilitetsklinikk i Danmark. Elvira drømmer om at en kul dansk farsfigur skal hjelpe henne å løse livets problemer. Men så dukker den egentlige faren opp. 

Powered by Labrador CMS