Trans

"Mine damer og herrer og alt midt imellom

Daisy Sælen Hafstad er i gang praktbok om norsk transhistorie.
– Jeg ønsker å fortelle om en del av skeiv, norsk historie som fortsatt ikke er blitt fortalt.

Publisert Sist oppdatert

I 2020 kom Daisy Sælen Hafstad med praktboka «Parykker, stiletter og frigjøring» om den norske draghistorien. Nå er det norsk transhistorie som skal samles mellom to permer, i det som skal bli boka «Mine damer og herrer og alt midt imellom».

Daisy Sælen Hafstad kom selv ut som trans som 22-åring i 1989, og har i tillegg mangeårig bakgrunn fra det norske drag-miljøet, og som vertinne og konferansier for Kvasi Grand Prix. De siste 30 årene har hun vært en tydelig stemme i den skeive debatten.

– Norsk transhistorie er komplisert, og transpersoners kamp for retten til å være seg selv pågår fortsatt. Vi vet at norsk transhistorie er full av fantastiske personer. Modige, fargerike mennesker som har levd modige, fargerike liv og gjort modige, fargerike valg, som har gjort det mulig for nye generasjoner å leve gode, helt vanlige, liv. Nå er tiden moden for at disse personene får historiene sine fortalt, sier Daisy Sælen Hafstad til Blikk.

Fra Roma til Sør-Gudbrandsdalen

«Mine damer og herrer og alt midt imellom» skal være en kjærlighetserklæring til norske transpionerer. Det er en hyllest til de som våget å gå først, en takk til de som fortsatt står i stormen og en gave til de som kommer etter.

Daisy Sælen Hafstad.

– Antageligvis har det eksistert transpersoner like lenge som det har vært mennesker på jorda, likevel finnes det ingen transpersoner i historiebøkene våre, sier hun og forteller at boka skal dykke ned i den norske transhistorien, finne personene som er glemt og finne ut hva slags liv transpersoner levde i Norge for 10 år siden, for 50 år siden, for 100 år siden, for 1000 år siden, sier hun og forteller at det også finnes historiske kilder som er interessante.

– Heliogabalus, Romas keiser fra 218 – 222, brukte kvinnelig pronomen, kledde seg i kjoler, giftet seg med en mann og lovet bort halve Roma til den lege som kunne gi henne kjønnskorrigerende behandling. Den greske legen Hippokrates skrev om menn som utførte kvinners arbeide og pratet med kvinners stemmer, sier hun og viser til at det i Norge finnes eldre nedtegnelser om transpersoner.

– «Beretter at vere en hermu frodit [sic]», står det notert i margen ved siden av 21 år gamle Kristen Gulbrandsens navn i sesjonsprotokollen fra Sør-Gudbrandsdalen i 1699. «Begge deler», svarte Jens Marie fra Drammen i 1781 på spørsmål om hen var mann eller kvinne.

Fra drag til trans

– Vi ønsker å fortelle en del av skeiv, norsk historie som fortsatt ikke er blitt fortalt. Vi håper, og er ganske sikre på, at vi gjennom prosjektet kommer til å finne flotte, modige, komplekse, vakre personer som har levd spennende liv.

Et av målene med prosjektet er å finne gode transforbilder og gi dem den æren og applausen de fortjener.

– I dag vet vi hvor viktig representasjon er, og vi vet det er helt avgjørende at minoriteter har positive forbilder som ligner dem selv. Som den kjente amerikanske menneskerettsforkjemperen Marian Wright Edelman sa: «Du kan ikke bli det du ikke kan se».

For to år siden ga Daisy Sælen Hafstad ut boken «Parykker, stiletter og frigjøring – historien om norsk dragshow». «Mine damer og herrer og alt midt imellom» er en fortsettelse av prosjektet med å bevare og formidle den skeive norske kulturarven.

Teamet bak boka er det samme som stod bak «Parykker, stiletter og frigjøring», forfatter Daisy Sælen Hafstad og manuskonsulent Dag Øistein Endsjø. Begge har tett tilknytning til det skeive miljøet i Norge, og «Mine damer og herrer og alt midt imellom» skal være en bok fortalt fra innsiden, av de menneskene som kjenner miljøet best.

En tidsreise

Prosjektet har fått tilgang til bildearkiver, og vi samler også inn bilder, brosjyrer, flyers, plakater, notater og skriblerier fra mennesker som har vært aktive i det norske transmiljøet de siste 40 årene. Målet er at «Mine damer og herrer og alt midt imellom» skal bli en visuell tidsreise gjennom den norske transhistorien.

– Tall fra helsedirektoratet antyder at omtrent en halv prosent av den voksne befolkningen har en kjønnsidentitet som, noen ganger eller hele tiden, ikke samsvarer med det kjønnet de fikk tildelt ved fødselen – og sånn har det antageligvis alltid vært. I 2022 gjennomførte Opinion en spørreundersøkelse på oppdrag fra Barne, ungdoms og familiedirektoratet. Den viser at mens holdningene til homofile og lesbiske har bedret seg betraktelig de siste årene, har fortsatt neste 20 prosent av de spurte negative holdninger til transpersoner og ikke-binære.

De siste årene har transdebatten for alvor tatt fyr. Mange mener mye i aviser, radio, fjernsyn og på sosiale medier.

– Vi håper prosjektet kan være et positivt bidrag i debatten. «Mine damer og herrer og alt midt imellom» vil gi folk sjansen til å bli kjent med menneskene debatten handler om. Se transpersoner som komplekse personer, som venner, kollegaer, brødre, mødre og kjærester. Som atleter, forskere, kunstnere, bloggere, aktivister, akademikere, forfattere og filantroper. Se transpersoner som hele personer, der det mist interessante ved dem er at de er trans, sier Daisy Sælen Hafstad til Blikk.

Har du tips? Kontakt Daisy Sælen Hafstad på e-post: daisysaelen@gmail.com

Powered by Labrador CMS