Kunst
– Dette er eventet alle kommer til å snakke om
I 10 dager til ende skal 160 skeive kunstnere vise frem over 600 kunstverk og opptredener i Oslo. Pride Art-leder Frederick Nathanael sier utstillingen Wunderkammer blir provoserende, nyskapende og grensesprengende.
I fjor åpnet Pride Art sitt første «Wunderkammer». Nå er Pride Art-leder Frederick Nathanael, teamet bak festivalen og utstillingen, og rundt 100 frivillige klare for en ny runde.
– Dette er eventet alle kommer til å snakke om, og det er med på å skape intet mindre enn revolusjon i det skeive miljøet. Vi er skeive hele året, og skal endelig få en plass vi kan møtes og oppleve og skape kultur på tvers av hele miljøet, sier Nathanael, som også er en av de mange som har jobbet for å få SKOKS, et skeivt kunst- og kultursenter i Oslo, opp og stå.
Fra fredag 7. oktober til søndag 16. oktober kan publikum få med seg over 600 kunstverk og opptredener fra 160 ulike skeive kunstnere. I år som i fjor, stilles verkene ut på Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo, men mye er også nytt.
For det første blir det den største Pride Art-utstillingen til nå. Den blir så stor at Pride Art også tar i bruk de omkringliggende lokalene til Kulturkirken Jakob og Vega Scene. Det blir også egne kulturdager for barn og unge og en ny intimscene.
Monumentalt og intimt
«Wunderkammer» arrangeres av Pride Art, som gjennom 2022 har vært på turné over hele Norge, med utstillinger på museer både i Røros, på Stiklestad, i Selbu, Hardanger, Tønsberg, Sandefjord, Kristiansand og nå sist i Kunstpassasjen til Sporveiene under Jernbanetorget.
Wunderkammer, eller kuriosakabinett som det heter på norsk, var forløperne til museene. På 1700- og 1800-tallet stilte man ut sjeldne og eksotiske objekter i visningsrom for offentligheten. Majoritetsblikket opplever ofte skeiv kunst som noe merkelig og annerledes. Som eksotisk kuriosa.
På åpningen av Wunderkammer står Baron von Bulldog på scenen som konferansier. Med seg har baronen blant annet Christine Koht i hennes comeback etter kreftsykdommen.
En uke etterpå, på fredag 14. oktober loser Adam Schjølberg et festkledd publikum gjennom «Queer Art Gala» i Jakobskirken, med opptredener som spenner fra liflige operaarier til slampoesi. Gallaen skal samle inn penger til SKOKS (Skeivt Kunst- og Kultursenter), som etter 40 års vandring i ørkenen endelig skal åpne etter at Oslo Kommune har lovet lokaler.
Nytt av året er også en egen intimscene, hvor det blant annet skal foregå bokbad av skeive forfattere og vises danseforestillinger av blant annet Thomas Voll og Håvard Kalseth.
– Utrolig stolt
Det er Malcolm McKerlie Hollist som har kuratert årets utstilling i DOGAs 1000 kvadratmeter store lokaler. Stephan Udbjørg er arenaansvarlig, og sammen bygger de på 4 dager en hel liten kunstby som strekker seg fra DOGAs innerste kjeller til mezzaninen på toppen.
De får hjelp av en bataljon av Pride Arts kunstnere, som stiller opp frivillig. I Kulturkirken Jakobs krypt holdes det kunstverksted, animasjonskurs og Maskorama-workshops, ute skal ungdom få utfolde seg med gatekunst, og på Vega scene vises den prisbelønte dokumentaren «Nelly og Nadine».
– Jeg er så utrolig stolt av våre kunstnere, sier Nathanael, som akkurat nå er på Stiklestad og har omvisninger for over 300 trønderske skoleungdommer i utstillingen «Queer Spirit» sammen med Nils Riedl.
– Jeg kan love at Wunderkammer blir høstens mest spennende og varierte utstilling, med provoserende, nyskapende og grensesprengende kunst som vil sette spor. Wunderkammer på DogA i oktober er ikke vår avslutning på Skeivt Kulturår, det er begynnelsen på vår ambisjon om å forandre verden med skeiv kunst.