Film

Ingen hverdag mer

Dokumentaren «Ingen hverdag mer» utforsker forholdet mellom Gunvor Hofmo og Ruth Maier

I dokumentaren «Ingen hverdag mer» spiller Ingvild Holthe Bygdnes (t.v) og Julia Schacht Gunvor og Ruth.
Publisert

.

I dokumentaren «Ingen hverdag mer» bruker filmskaper Elsa Kvamme arkivfoto og dramatiserte hendelser om hverandre. Den timelange dokumentaren om Ruth Maier og Gunvor Hofmo visker ut skillet mellom fortid og nåtid. Og gir et innblikk i kvinnenes forhold og krigens grusomheter.

.

Bruker utdrag fra dagbøkene

Vi følger Maier fra hjembyen Wien til Oslo, til Biristrand hvor hun møter Gunvor, videre til Gudbrandsdalen og Trondheim, til hun til slutt deporteres, med Gunvor som vitne på Akershuskaia. I de dramatiserte sekvensene tolker Ingvild Holthe Bygdnes og av Julia Schacht Gunvor og Ruth, og leser utdrag fra Ruths dagbøker.

Ved å bruke disse utdragene, som etter krigen ble bevart av Gunvor inntil hennes død i 1995, får vi et intimt innblikk i forholdet mellom de to kvinnene. De siste tekstene er skrevet bare fjorten dager før hun ble deportert.

.

.

– Det er takket være disse dagbøkene vi kan følge opplevelsen av å gå fra å være vanlig ungjente til å bli «jøde», sier Elsa Kvamme til NTB.

– Jeg har vist filmen til ungdom og de blir sterkt berørt. Jeg håper «Ingen hverdag mer» vil bli brukt i skolen også. Ruth Maier var bare 18 år da hun kom til Norge og trodde hun var reddet.

.

– Rasismens mor i Norge

Ruth Maier var en av 100 «kvoteflyktninger» med midlertidig oppholdstillatelse i Norge. 26. november 1942 er Ruth en av 532 jøder som ble deportert ut av landet ombord på skipet Donau. Kun ni kom tilbake. Ruth var ikke blant dem.

I dokumentaren stiller Kvamme spørsmål ved hvordan Ruth, som lovlig kom inn i landet og fikk opphold i 1939, kun tre år senere kunne bli arrestert, deportert og drept i en konsentrasjonsleir.

– Det ble lansert en teori om at jødene var onde. At ikke-nazister ble med på det sjokkerer meg, og dette har kommet mer og mer opp i dagen de siste årene. Endelig, vil jeg si, for dette er rasismens mor i Norge.

Vi møter også forfatteren Jan Erik Vold, som oppdaget Ruths dagbøker mens han skrev «Mørkets sangerske», en biografi om Gunvor. I tillegg får vi høre fra Ruths søster, Judith Suschitzky og tidsvitnene Karen Voldsgaard Jensen og Nunna Moum.

«Ingen hverdag mer» er tilgjengelig for strømming på NRK TV.

.

Powered by Labrador CMS