Gjenforening på London Pub
Glem «Friends: The Reunion». Nå er det gjenforening på London Pub som gjelder.
Samfunnet åpner opp, sakte men sikkert. Nylig kunne gjengen i tv-serien «Friends» møtes igjen, til stor jubel fra seriens fans. Men det er andre vennegjenger som også kan møtes igjen nå når pandemireglene blir mindre strenge. Som for eksempel stamgjestene på London Pub i Oslo sentrum.
London Pub åpnet dørene i 1979, bare sju år etter avkriminaliseringen av homofili. Puben anses av mange som selveste definisjonen på det skeive utelivet og er i dag Norges eldste skeive vannhull og møtested. Metropol, det første offentlige utestedet, stengte dørene i 1989.
Da London Pub åpnet, var den en upretensiøs pub i britisk stil som homsene snart la sin elsk på. Rundt midten av 1990-tallet ble London Pub også offisielt en homopub og har siden vært åpen hver eneste dag, fra klokka tre på ettermiddagen til halv fire om natta, året rundt – til og med på julaften. Trolig er det få steder som forbindes så kraftig med «miljøet» som London.
Derfor var det krisestemning da puben måtte stenge dørene da koronapandemien satte fart. Ville stedet overleve? Hva med miljøet og de som vanker der?
Syv ensomme måneder
Blikk møtte opp på London Pub kl. 15 torsdag 27. mai. Endelig skulle dørene åpnes igjen. Blikk hadde en avtale med Håkon Karlsen (64), som i årevis har vært primus motor for mange av aktivitetene som foregår på London pub året rundt.
– Jeg bor aleine og det har gått veldig bra for min del. Jeg trives godt i mitt eget selskap, sier Håkon Karlsen til Blikk der vi sitter i sola utenfor London Pub.
Men han vet det er mange andre i nettverket hans som sliter og har slitt under pandemien og alle restriksjonene den har medført.
– Jeg har alltid vært en person som bryr meg om andre, sier han og forteller at han gjerne strekker ut en hånd når noen trenger det. Han vet hvor tøft det kan være å slite.
– Jeg kjente på det selv i yngre dager. Da slet jeg med depresjon. Det er heldigvis ikke noe problem lenger. Men jeg forstår hvor hardt de unge har det nå. Tenk å være 16 – 18 år og bli innestengt i et år ... Det er som helseminister Bent Høie sa, «de får ikke det året igjen.»
Klar for jobb
Karlsen tror nedstengingen av de skeive møteplassene har vært en stor utfordring for mange i miljøet.
– Jeg har bekjente som omtrent gikk på veggen til slutt, sier han i det en øl kommer svevende på brettet til en av London Pubs servitører, og Karlsen takker med et stort smil.
– Det er syv måneder siden sist jeg var på jobb, sier Joakim, som har jobbet på London pub i åtte år. Karantenetiden har han tilbragt sammen med familie.
– Jeg har vært mye hos farmor. Men jeg håper ikke familien nå forventer at jeg skal komme på besøk hver eneste helg fremover, sier han og ler. Nå vil han jobbe på London Pub.
Karlsen skryter av barpersonalet på London Pub og gjensynsgleden er stor hos begge parter.
– Joakim er en fin fyr altså, selv om han kanskje fikk et litt brutalt møte med London pub da han startet her. Jeg kan jo være litt frekk i kjeften når jeg står på scenen. Og han som en ung fin fyr, ble nok litt overveldet i begynnelsen. Men Joakim er så flink og han er hyggelig mot alle gjestene, enten de er 20 eller 70 år. Nei, det er veldig koselig å se Joakim igjen, sier Karlsen rørt.
Blikk spør Joakim hvorfor møtesteder som London Pub er så viktig for det skeive miljøet.
– Oi, det er et godt spørsmål. Det er mange forskjellige grunner til at folk kommer hit. Jeg tro det handler om hvordan de blir møtt når de kommer inn døra her. Her tar vi imot folk med åpne armer, sier Joakim og forteller at det er godt å ta på seg arbeidsantrekket og skjenke øl.
– Det blir mye jobb i tiden som kommer, håper jeg. Jeg krysser fingrene for at det ikke blir en ny runde med nedstenging.
Gjenforeningen
Karlsen tar en slurk øl og forteller at han har sett HBOs «Friends»-reunion mens han ventet på at London Pub skulle åpne igjen.
– Det var moro. Og det er jo det samme som skjer her på London Pub nå. Vi samles og gleder oss til å omgås igjen. Nå gleder jeg meg til å se Olle igjen, utbryter Karlsen. Ikke før han har sagt det, står bartender Olle ved hans side.
Det er evigheter siden Olle har sett stamgjestene.
– Pandemitiden har jeg tilbragt hjemme sammen med kjæresten, sier Olle til Blikk.
Så kan man tenke at et kjæresteforhold er en velsignelse under pandemien. Vel, det kan også være en utfordring ifølge Olle.
– Vi rakk å komme hjem fra ferie før nedstengingen og vi hadde nettopp flyttet sammen. Det første jeg tenkte var, «Hvordan skal dette gå?», forteller han.
Olle var vant til en hverdag hvor han jobbet vekselsvis dag og natt på London Pub. Kjæresten er flyvert og vant til å reise mye.
– Vi tok en dag av gangen. Begge var vant til alenetid på grunn av arbeidstidene våre. Alenetid har det ikke blitt så mye av. Men det har gått over all forventning altså, sier han og smiler.
Gjestene strømmer på og de ansatte på London Pub vil få bære nok av brett med flytende føde i tiden som kommer.
-
Hun ønsker å se tøffere ut enn hun faktisk er
-
Svensk fotballegende holdt kjærlighetsforhold skjult i sju år– nå åpner hun opp
-
Han sluttet i barnehagejobben for å spre glede på heltid
-
Hatkriminalitet mot skeive: – Blir ikke tatt på alvor
-
– Med veldig lite respekt å melde, hva slags tull er dette?
-
Maria Areddondo: Aktiv alliert
-
Skeive influensere: Viser hverdagslivet
-
– Vil gjøre det lettere å støtte skeive kristne
-
– Vil ramme hele transmiljøet i USA
-
En samisk gravstein inspirerte til prisvinnende kunst