Meninger

«Bedre livskvaliteten for skeive»

«Vi er glade for at denne regjeringa tørr å ta tak i denne problematikken og tørr å ta de tøffe debattene», skriver Nils Forren og Sigurd Ramdal i Senterungdommen.

f.v. Nils Forren og Sigurd Ramdal.
Publisert

(Denne kronikken ble først publisert hos Avisa Sør-Trøndelag)

Nylig la kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen frem en handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Formålet med handlingsplanen er å bedre livskvaliteten for skeive, sikre skeives rettigheter og bidra til større aksept og mer toleranse i samfunnet. Det er på tide!

Vi er kommet langt med likestilling og skeives rettigheter i Norge. Langt, men ikke i mål. Fortsatt utsettes skeive, og spesielt transpersoner for hets.

I Nasjonal trygghetsundersøkelse fra 2020 svarer rundt 15 prosent av skeive at de er utsatt for hets i løpet av året. SSB sin livskvalitetsundersøkelse fra 2022 viser at dobbelt så mange ikke-heterofile som heterofile er lite tilfreds med sin egne psykiske helse. Dette er tall vi må ta på alvor.

Vi er glade for at denne regjeringa tørr å ta tak i denne problematikken og tørr å ta de tøffe debattene. Dette er et politisk tema der de personlige meningene har store forskjeller, og en debatt som preges av sterke følelser.

Den forrige regjeringa skygget ofte banen i disse spørsmålene, særlig innenfor tema som konverteringsterapi og behandling av transpersoner og personer med kjønnsinkongruens. Vi mener det er riktig, og viktig at dagens regjering tørr å ta tak dette temaet, selv om det kan føre til vanskelige diskusjoner.

Planen foreslår å forby konverteringsperapi, men den inneholder også et bredt spekter av andre tiltak. Faktisk hele 49 tiltak som skal sikre skeives rettigheter, bedre livskvaliteten for skeive, og bidra til større aksept og mer toleranse i samfunnet.

Dette blant annet ved å øke fokuset på kjønn og seksualitet i undervisningen på skolen, jobbe for bedre inkludering av skeive i idretten og i religiøse miljøer, samt øke kompetansen rundt lhbt+ i det offentlige.

Mens man i andre europeiske land lager seg lhbt+frie soner, lager dagens norske regjering politikk for å sikre denne gruppens rettigheter og likestilling. I tillegg skal man gjennom EØS-midler og andre bistandsmidler jobbe for å sikre de samme rettighetene i andre land. For dette er ingen selvfølge i alt for store deler av verden.

Ifølge Amnesty er det fortsatt kriminalisert (!) å være skeiv i hele 68 land! Også i Europa ser vi at flere land ikke går framover, men heller gjør det vanskeligere å være skeiv. Dette er en skremmende utvikling, som vi i Norge har en plikt til å ta på alvor. Derfor er det så bra at regjeringen gjør akkurat det!

Powered by Labrador CMS