Da rettsaken mot Simonette Vold og hennes ansatte startet i 1844, hadde bygdesladderen om hennes uvanlige interesse for kvinner gått siden 1809. 
Illustrasjonsfoto.
Da rettsaken mot Simonette Vold og hennes ansatte startet i 1844, hadde bygdesladderen om hennes uvanlige interesse for kvinner gått siden 1809. Illustrasjonsfoto.

Dømt for lesbesex

På midten av 1800-tallet ble Simonette dømt av Høyesterett til straffearbeid for å ha «dasket fladkunt» med tjenestepikene sine. Mens Anne Marie ble dømt for å være aktiv med en kollega på bordellet.

Publisert Sist oppdatert

Tonje Louise Skjoldhammer har skrevet om lesbisk sex på 1800-tallt i masteroppgaven «Forargeligt og Uteerlig forhold».

– Som lesbisk ønsket jeg å finne mennesker i fortida som lignet på meg. Men ønsket også å fortelle om dem som ofte blir utelatt i historien, forteller historikeren ved Institutt for arkeologi, historie, kultur og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

– Særlig er den eldre, skeive historien tynn. Og når vi hører om homofile fra tidligere tider, er det stort sett menn det snakkes om. Kvinnene er det liten kunnskap om. Derfor falt valget mitt på å skrive om hvordan samfunnet så på kvinner som hadde sex med kvinner.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned digitalt kr 89,-

Bestill her

1 år digitalt kr 699,-

Bestill her

1 år Magasin, 11 utgaver i året inkl. digitalt kr 798,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS