Storbritannia vil forby konverteringsterapi

Regjeringen vil også få på plass støtteordninger for ofrene.

Publisert Sist oppdatert

I sin tale under åpningen av parlamentet i dag sa Dronning Elizabeth II at den britiske regjeringen «vil styrke og fornye demokratiet og grunnloven (...) beskytte ytringsfriheten og gjenopprette maktbalansen mellom den utøvende, lovgivende og dømmende makten».

Vil etablere støtteordninger for ofre

Liz Truss, minister for kvinner og likestilling, inntok talerstolen etter Dronningen og bekreftet at lovgivningen vil bringes fram etter en offentlig høring.

«Som en global leder av lhbt+rettigheter, har denne regjeringen alltid vært bestemt på å stoppe konverteringsterapi. Vi vil sørge for at folk i dette landet er beskyttet, og disse forslagene betyr at ingen vil bli utsatt for tvangsmessig og avskyelig konverteringsterapi. Med denne lovgivningen vil vi etablere nye støtteordninger for å sørge for at ofrene har bedre tilgang til støtten de har behov for» sa Truss.

Regjeringens likestillingskontor sier støtteordningene vil være på plass allerede denne sommeren, selv om regjeringen ikke har offentliggjort noen konkret tidslinje for når konverteringsterapi faktisk vil forbys.

Løftet om forbud mot konverteringsterapi ble introdusert allerede i 2018, da det konservative partiet lovet å «utrydde» praksisen, som en del av sin politiske handlingsplan.

Frykter motstand

Dronningen kom ikke med noen konkrete løfter om når forbudet vil tre i kraft eller hvilke handlinger forbudet vil inkludere, og enkelte aktivister frykter religionsfrihet og ytringsfrihet vil bli brukt som argumenter for å la praksisen fortsette.

Jayne Ozanne, leder av den kristne, skeive organisasjonen The Ozanne Foundation, sier de er lettet over å høre at arbeidet med et forbud er i gang.

«Likevel risikerer myndighetene å skape ekstremt farlige smutthull om de velger å kun fokusere på tvungen konverteringsterapi. De fleste lhbt+personer i religiøse omgivelser føler de har en plikt til å underkaste seg autoritetene og er derfor villige til å følge sine lederes «råd», selv om det påfører dem stor skade. Myndighetene må innføre det FN og religiøse ledere har kalt et fullt forbud mot praksisen av konverteringsterapi» sa Ozanne til Pink News.

Flere konservative religiøse grupper har allerede uttrykket skepsis. The Evangelican Alliance, som representerer 3500 kirker i Storbritannia, sier et forbud mot konverteringsterapi kan innskrenke religionsfriheten.

Evangelican Alliance skrev i et brev til statsministeren at religionsfriheten vil bli satt under stort press om forbudet omfatter en «utvdet forståelse» av konverteringsterapi, og at flere kirkeledere vil risikere rettsforfølgelse.

Powered by Labrador CMS