Meninger

– Vi kan bare spekulere i om de tar etter den russiske anti-homopropaganda- lovgivningen

Jon Reidar Øyan (Ap) mener det internasjonale arbeidet for å bekjempe forfølgelse og diskriminering basert på seksuell orientering og kjønnsidentitet må styrkes.

Jon Reidar Øyan
Publisert

Dette er en redigert versjon av innlegg holdt under Utenrikskomiteens budsjettbehandling på Stortinget 18. desember. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit.

Vi lever i en verden hvor høyrenasjonalistiske krefter er på fremmarsj og grunnleggende menneskerettigheter står på spill.

Retten til å bestemme over egen kropp og seksualitet er under angrep verden over. Resultatet er flere utrygge aborter, økt mødredødelighet og negativ sosial kontroll. Det er illevarslende å se hvordan konservative bevegelser, mange med støtte fra konservative religiøse grupperinger, har fått økt makt og innflytelse i flere deler av verden.

Disse kreftene fremmer ofte en agenda som utfordrer likestilling og menneskerettigheter for LHBT+ personer. Vi ser kraftige tilbakeslag på lovgivningen i noen land. 

Tidligere var lovgivningen fokusert på å forby seksuelle relasjoner mellom personer av samme kjønn. Nå forbyr flere lover også såkalt «homopropaganda».

I disse landene er det ofte sterke politiske bevegelser og samfunnsgrupper som ser på LHBT+ rettigheter som en trussel mot tradisjonelle verdier.

Nabolandet vårt, Russland innfører anti- propagandalovgivning som forbyr noen å snakke positivt eller nøytralt om såkalte ikke-tradisjonelle samlivsformer.

I andre land er situasjonen enda verre. 

I Mauritania, Nigeria, Somalia, Sudan, Iran, Saudi Arabia og Jemen kan man få dødsstraff for homofili. 

I Uganda har presidenten signert en lov som innebærer at en kan idømmes livstid i fengsel for å være homofil. Samt at familie og venner som ikke angir lhbti-personer de vet om, kan risikere straff.

Det er fare for at andre land også kan komme til å følge etter med tilsvarende lovgivning.

Vi kan bare spekulere i om de tar etter den russiske anti-homopropaganda-lovgivningen.

Det er jo påfallende at russisk-støttede organisasjoner har møter i land, som kort tid etterpå vedtar anti-homopropaganda-lovgivning. Land som før «kun» forbød «homofil praksis». Men som nå strammer grepet. Ghana er et sånt eksempel.

VI ser en voksende internasjonal koalisjon som arbeider for å svekke universelle rettigheter for LHBT+ personer, inkludert i internasjonale organisasjoner som f.eks. FN.

De siste årene har Norge gjennomført en prosess der lhbt+ rettigheter i større grad har blitt en integrert del av bistands- og utenrikspolitikken. 

Utviklingen når det gjelder helt grunnleggende rettigheter går i feil retning i en rekke land. Nettopp derfor må arbeidet for å bekjempe forfølgelse og diskriminering basert på seksuell orientering og kjønnsidentitet styrkes. 

Det er fortsatt 64 land i verden hvor det er straffbart å være homo! 

I 11 land kan du bli dømt til døden, bare fordi du er homo.

Jeg er glad for at vi har en regjering som er tydelig på at vi ikke aksepterer diskriminering på grunnlag av seksuell orientering eller kjønnsidentitet og som vil fortsette å styrke Norges innsats for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.

 

Powered by Labrador CMS