Meninger

– Vi krever det verdige helsetilbudet vi har krav på

Åpent brev til «Riksen» og helsepolitikere fra 336 transpersoner.

Publisert

Vi er 336 transpersoner som alle har fått eller står i kø til behandling på NBTS/NBTK – Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme/kjønnsinkongruens, eller Riksen som vi kaller dem i vårt miljø.

Vi ønsker med dette åpne brevet å opplyse offentligheten om hvor dårlig behandlingstilbudet på Riksen er og hvor uholdbart det er å la dem fortsette å ha monopol på utredning og behandling.

I tillegg ønsker vi å minne politikerne på deres løfter om endringer i behandlingstilbudet. I 15 år har vi blitt lovet positiv endring, mens realiteten vi ser er at tilbudet blir stadig dårligere.

Den behandlingen vi fikk på Riksen har vært livsnødvendig for oss. Vi er blant de «heldige få» som faktisk har fått hjelp.

Det er mange hundre andre transpersoner som ikke har fått den hjelpen de trenger.

På tross av å ha fått hjelp, er vi dypt bekymret over Riksen sin praksis og er ekstremt misfornøyde med måten vi har blitt behandlet på.

I møte med Riksen har vi alle fått kommentarer på utseendet vårt, blitt forventet å være kjønnskonforme for å få helsehjelp, fått nedverdigende spørsmål om egne seksualiteter, blitt tvunget gjennom psykiatriske utredninger og følt oss presset til å leve livet på en gitt måte.

Alt for å komme gjennom Riksens nåløye.

Under utredningen har vi ikke følt at vi har kunnet være ærlige om tvil, ønsker, behov og egen identitet.

Vi har vært livredde for å miste helsehjelpen dersom vi var ærlige, stilte spørsmål, ba om å få våre rettigheter oppfylt eller klagde når de ikke ble det.

Den medisinske oppfølgingen er etter våre erfaringer også mangelfull.

Riksen hevder at behandlingen er «høyspesialisert» og farlig, men som pasienter opplever vi ikke å ha fått den oppfølgingen vi har krav på, og heller ikke den informasjonen vi trenger.

Vi har fått feilinformasjon om mulige effekter av behandlingen, flere av oss har opplevd å ikke få oppfølging med blodprøver etter oppstart på hormoner, mange har hatt omfattende komplikasjoner etter kirurgi som kunne vært unngått.

Flere av oss har gjennomgått kastrering før 2016 for å kunne endre juridisk kjønn. En menneskerettighetsstridig praksis som Riksen innførte og opprettholdt helt til 2016.

Vi mener at de i praksis hadde det som krav for å få diagnose og helsehjelp at man sa man ønsket dette inngrepet.

Til NRK har tidligere leder Ira Haraldsen ved Riksen sagt: «Hvis man ikke ønsker å fjerne de indre kjønnsorganene, oppfyller man sannsynligvis ikke kriteriene for å få diagnosen transseksuell.»

Riksen har ikke unnskyldt for denne praksisen, og flere av de som jobber der i dag, jobbet der også før 2016. De er ansvarlige for å ha fratatt over 500 transpersoner vår reproduktive kapasitet.

Riksen varsler nå at de vil innskrenke tilbudet ytterligere, da særlig for de under 18 år.

De vil gi enda færre ungdommer tilbud om helsehjelp, og de vil tvinge transkjønnede personer til å delta i deres forskningsprosjekter, på tross av gjentatte avsløringer om hvor etisk uforsvarlig de forsker.

I tillegg sa Anne Wæhre på Debatten på P2 at helsepersonell nå vil ha et ord med i laget om når transkjønnede barn skal få lov til å sosialt transisjonere.

Sosial transisjon for barn betyr å få ha den hårklippen man selv ønsker, å kle seg som man vil og å bruke et navn og pronomen som stemmer med den de er.

Det burde ikke være nødvendig å si, men hvordan unge kler og uttrykker seg er ikke medisinske prosesser.

Transpersoner er livredde i møte med Riksen.

Riksen har all makt over livene våre og den makten misbruker de grovt. Samtidig foregår det en uinformert og transnegativ debatt om vårt helsetilbud i offentligheten som skremmer oss.

Personer med negative holdninger til oss som gruppe, uten relevant fagkunnskap eller innsikt i hva behandling på Riksen inneholder, snakker offentlig om at enda færre av oss burde få behandling, at vi må møtes med enda strengere og langtekkelig portvokting.

De offentlige samtalene om vårt helsetilbud må være basert på kunnskap og fakta, ikke transnegative følelser og synsing.

Staten vet at tilbudet er for dårlig.

Det har blitt skrevet rapporter, laget redegjørelser og blitt lovet positive endringer i tilbudet. Disse endringene har enda ikke kommet.

Riksen tviholder på sitt monopol. De forhindrer aktivt andre behandlere fra å hjelpe, og er til stadighet ute i media og snakker ned transpersoner, andre behandlere og brukerorganisasjoner, og sår tvil om behovet for behandling.

Det er skremmende at offentligheten ikke ser hva Riksen gjør mot egne pasienter.

De trikser med tallene sine når de påstår at det er en eksplosiv økning i antall pasienter, noe som ifølge dem selv sannsynligvis skyldes at folk som ikke trenger det oppsøker helsehjelp.

Det er ingen pågående økning i pasienttallet til Riksen.

Det er heller ingen grunn til å tro at økningen vi har sett tidligere skyldes noe annet enn mer sosial aksept og informasjon om tilbudet.

Dere må tro oss når vi sier at Riksen er siste utvei.

Vi søker oss bare dit når vi er helt desperate etter å få kjønnsbekreftende behandling vi bare kan få der.

Vi som pasienter har null tillit til Riksen som behandlingsinstitusjon, og vi krever at politikere nå kommer på banen for å sikre oss tilgang på det verdige helsetilbudet vi har krav på.

Vi krever:

1. At alle som har blitt utsatt for kastrering før 2016 får en unnskyldning og økonomisk oppreisning for den skaden de er utsatt for.

2. At Riksens praksis, nå og historisk, granskes og at alle tidligere pasienter får en mulighet til å dele sine erfaringer med Riksen på en trygg måte og at alle tidligere klager mot dem gjennomgås på nytt og ses på samlet.

3. At vedtaket om å omdefinere all kjønnsbekreftende behandling til barn og unge som utprøvende, reverseres.

4. At Riksens monopol avvikles slik at de regionale senterne og annet kompetent helsepersonell får mulighet til å gi hormonell behandling og enkel kirurgi uten innblanding fra Riksen og de ansatte der. 

5. At Esben Esther Pirelli Benestad får tilbake sin mulighet til å skrive ut hormoner til transpersoner.

6. At Helsestasjonen for kjønn og seksualitet i Oslo (HKS) får status som nasjonalt kompetansesenter på kjønnsinkongruens.

 Riksen har fått herse mer transpersoners liv altfor lenge. Det må ta slutt!

Signert: 

 

Powered by Labrador CMS