Meninger
– Å peke på unge med innvandrerbakgrunn er upresist og stigmatiserende
Marianne Gulli i Fri Oslo og Viken svarer Helge Ytterøy L'orange, leder i Åpne Høyre
Dette er et innlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit.
I jakten på klikk har enkelte i media skapt en konflikt som ikke er en konflikt.
Det er tabloidavisenes natur å operere på denne måten, men det er for meg utilgivelig når saken er så til de grader alvorlig; nemlig knivstikkingen på Tjuvholmen.
FRI anklages for å gå etter kristne og gi dem skylda. Det er så langt fra sannheten en kan komme, og enda verre; en alvorlig avsporing.
For det første vil media enten ikke forstå, eller det som verre er: De forstår men klarer ikke å beskrive nyansene i det jeg sier i intervjuene. For det andre skaper folk på deskene drøyt villedende overskrifter, og skaper sammenhenger som ikke eksisterer.
Min tillit til denne typen folk i media er tynnslitt nå. Det er utilgivelig å konstruere noe bare fordi man kan når saken - knivstikkingen på Tjuvholmen - er tema.
Om min kommentar til Erna
Helge Ytterøy titulerer sitt innlegg i Blikk (11.8.24) «Vi kan ikke utelate kilder til homofobi».
Det er jeg helt enig i. Det var med den bakgrunn jeg reagerte på at Erna peker på unge med innvandrerbakgrunn i kjølvannet av hendelsene på Tjuvholmen.
FRIs politiske plattform slår fast at vi er en antirasistisk og feministisk organisasjon.
Dette betyr at vi ikke aksepterer at andre bruker vår interessepolitikk for å skape splid og rasisme ved å sette innvandrergrupper opp mot skeive.
Vi har et spesielt ansvar for å ikke godta at vi tas til inntekt for rasisme og fremmedfrykt.
Vi er ufravikelige i vårt krav om at alle skeive skal kunne leve trygge, frie liv.
Derfor er kampen mot hat og negative holdninger kjempeviktig for oss, og en kamp vi kjemper på flere plan.
Kunnskap er sentralt for å motarbeide negative holdninger, hat, og radikalisering. Vi mener også at politikere, mediepersonligheter, journalister, redaktører og andre som er synlige i det offentlige ordskiftet har et særlig ansvar for å velge sine ord og talemåter for å motvirke hat, negative holdninger og radikalisering.
Stereotype fremstillinger av minoriteter og andre er ødeleggende for et godt ordskifte og for et samfunn med samhold og tillit.
Det er med bakgrunn i denne politiske plattformen, som jeg er valgt til å jobbe for, jeg kritiserte Erna.
For det første mener jeg at å peke på unge med innvandrerbakgrunn er upresist og stigmatiserende.
Upresist fordi innvandrere er en veldig sammensatt gruppe fra mange ulike land, regioner, religioner og som også inkluderer mange skeive. Stigmatiserende fordi det reduserer veldig mange mennesker til en gruppe.
For det andre så mener jeg at det å peke på en gruppe er det motsatte av å utelate kilder til homofobi. Det er å single ut en gruppe, en som inkluderer skeive og som også utsettes for hat og rasisme.
Helge sier seg delvis enig med meg, at hatet kommer fra et sted og det er de holdningene vi må ta tak i, ikke personers bakgrunn.
Likevel skiller vi lag på et punkt, når han sier at kultur og innvandrerbakgrunn spiller en rolle. Jeg mener fortsatt vi må snakke om holdninger og ikke innvandrere som gruppe (ei heller hudfarge eller noe annet).
Tjuvholmen natt til lørdag 3. august 2024
To unge homofile menn ble knivstukket og alvorlig skadet i det politiet etterforsker som hatkriminalitet.
Etterforskningen pågår. I mellomtiden har vi alle et ansvar for å ikke spekulere på årsaker eller motiv.
Dette fører sjeldent noe godt med seg, og resultatene av spekulasjoner gir antakelig bare mer hat. Derfor må vi være forsiktige, alle som en.
Samtidig er tiden nå inne for å stå opp mot hets og vold som ene og alene er motivert av hat. Et hat mot skeive folk. Mot oss som bare ønsker å eksistere og leve i fred, kunne elske og være hvem vi vil og leve våre liv fritt.
Dette hatet vokser, kun to år etter terroren som rammet oss alle natt til 25. juni 2022.
Vi vet alle godt hvor enorm stor skade hat og negative holdninger volder på oss som skeive, og på samfunnet som helhet.
Myndighetene har et særlig ansvar for dette, fordi de er de øverste ansvarlige for skolene vi går på, helsetjenestene vi benytter oss av, infrastrukturen vi lever i, arbeidslivet vi jobber i og lignende. Kort sagt alle deler av våre livsfaser.
Men utviklingen i samfunnet med mer og mer hat rammer ikke bare skeive. Det rammer kvinner, melaninrike, religiøse folk av ulike slag, for å nevne noen.
Ja, det rammer oss som mennesker, det rammer hele vårt demokratiske, åpne og inkluderende samfunn.
Vi har en rett til å beskyttes fra hat og en rett til å leve trygge gode liv.
Og vi samarbeider med alle som deler FRIs formål. I dette arbeidet må vi alle sammen sørge for at vi ikke skaper mer hat, noe som er krevende, men usedvanlig viktig.