Meninger

– Ansvarsfraskrivende og flaut svar fra departementet

Oslo Pride reagerer på at Kultur- og likestillingsdepartementet peker på prosjektstøtte som erstatning for driftsstøtte, og spør om de virkelig skal konkurrere med distrikts-pridene om midler?

Dan Bjørke
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit.

I intervju med Blikk om manglende økning i tilskuddet til Oslo Pride viser Kultur- og likestillingsdepartementet ved statssekretær Even Aleksander Hagen til oversøking til tilskuddsordningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Hagen foreslår at Oslo Pride kan søke prosjektmidler. Dette opplever vi som et ansvarsfraskrivende og flaut svar. Oslo Pride er den største plattformen for skeive kulturuttrykk, og er også blant de største kulturarrangementene på landsbasis.

Da vi kom inn på statsbudsjettet i 2022 ble dette gjort for å sikre tryggere økonomiske rammer for festivalen.

 Et av argumentene var at Oslo Pride stod i en særstilling som krysning mellom en kulturfestival og en skeiv frivillig organisasjon.

 Før vi kom på statsbudsjettet falt vi mellom stolene for en rekke ulike kulturtilskuddsordninger, og tilsvarende for tilskuddsordningen for kjønn- og seksualitetsmangfold.

Siden 2022 har våre sikkerhetskostnader tredoblet seg som følge av terrorangrepet, og nesten hele statsstøtten går nå til å dekke dette.

Dette spiser naturligvis en stor bit av festivalens innhold og kulturtilbud, og det øvrige arbeidet Oslo Pride gjør gjennom hele året med blant annet idretten, kulturfeltet, akademia, industri og arbeidsliv. 

Når vi da kan lese statssekretæren uttale på Blikk.no at vi kan søke prosjektmidler i en pott der det ikke har tilkommet friske midler, er dette en provoserende.

Behovet for trygge, inkluderende møteplasser for skeive er større enn på mange tiår.

Hatkriminaliteten mot skeive øker i skremmende fart, kommentarfeltene i avisene renner over av hat og galle, regnbueflagg blir brent i sanntid på sosiale medier, og flere og flere av oss trekker tilbake til skapene. 

I årets statsbudsjett er innsatsen for å motvirke ekstremisme styrket. Det samme er ivaretakelsen av de berørte etter terrorangrepet.

Dette er som nevnt bra, og en selvfølgelighet. Men det kan ikke stoppe med det.

Det er ikke i PST sin trusselvurdering at tilhørighetsfølelsen skapes.

 Regjeringen kan ikke kun ta ansvar for at skeive ikke skal rammes av terror eller vold, de må også jobbe forebyggende. 

Men istedenfor å jobbe etter Regjeringens handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold, legges det i statsbudsjettet opp til en kannibalistisk versjon av «The Hunger Games» der de skeive organisasjonene og foreningene kniver om en altfor liten pott.

I fjor var det en oversøking på over 33 millioner på tilskuddsordningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Med det økte behovet for sikkerhetstiltak for aktiviteter med skeivt tilsnitt vil denne summen bare øke i 2025. 

Og nå foreslår statssekretæren at Oslo Pride skal innta gladiatorarenaen, og kaste seg inn i kampen mot små, men uhyre viktige distrikts-prider og foreninger.

Skal Oslo Pride konkurrere mot de andre skeive organisasjonenes aktivitetsgrupper?

Flere konkurrenter om en uendret pott kommer ingen til gode, og vil bare forringe tilbudet.

Kultur- og likestillingsdepartementet har i sitt budsjettforslag glemt hele det skeive feltet.

Det er flaut, og vi anbefaler de sterkt å legge om kursen og fortsetter å styrke satsningen.

Powered by Labrador CMS