Masseskytingen

«Gata er vår!»

Etter masseskytingen utenfor London Pub i Oslo: Unge skeive vil ta byen tilbake.

I 2021 oppga 80 prosent av den generelle befolkningen i Oslo at de tillit til politiet.

Nå forteller hele 30 prosent av de skeive respondentene i politiets nye lhbtiq+undersøkelse at de har svært eller ganske lav tillit til at politiet ivaretar behovene til lhbtiq+innbyggere i Norge.

Det viser politiets egen gjennomgang av undersøkelsen. Her kommer det også fram at 40 prosent oppgir å ha blitt utsatt for hatkriminalitet, men at kun 8 prosent av disse har anmeldt hendelsene. Kun 30 prosent av alle respondentene svarer at de vil anmelde hatkriminalitet i framtiden.

Unge og kamplystne

Universitas har intervjuet flere unge skeive, blant andre Hayder Jumaah, om deres reaksjoner i etterkant av sommerens masseskyting utenfor Per på hjørnet og London Pub i Oslo.

«Nå ser jeg meg alltid rundt, er mye mer forsiktig», sier Hayder Jumaah til Universitas.

Han var på vei fra Elsker til London da skytingen skjedde. Hayders reaksjon er å bli mer synlig som skeiv. Han er blitt kamplysten.

«Jeg begynte ikke å gå med kjole før etter skytingen», forteller han, og legger til at han helst så så mange menn som mulig gå i kjole i Oslos gater, som et tegn på solidaritet i praksis.

«Jeg kommer til å gå i kjole uansett om jeg er redd overalt» konstaterer Hayder Jumaah.

Liten tillit

Stephen Adom, daglig leder for Skeiv Verden Oslo og Viken, mener den manglende tilliten til politiet handler om hvordan skeive opplever at sakene deres blir behandlet.

«Sakene blir ikke tatt på alvor, ikke fulgt opp ordentlig og ofte bare henlagt», sier han til Universitas.

Ifølge leder for hatkrimgruppa i Oslo politidistrikt Monica Lillebakken arrangerte etaten sist uke en stor konferanse, der nær 100 politifolk som er kontaktpunkter for hatkriminalitet deltok. Det er den første nasjonale samlingen av en slik karakter, og del av arbeidet med å skape et bredt landsdekkende kompetansemiljø.

– Målet må være at du skal møte et kompetent politi uavhengig av hvor i landet du anmelder hatkriminalitet, uttalte Lillebakken til Blikk da det nasjonale kompetansemiljøet ble etablert i fjor.

Powered by Labrador CMS