Meninger

– Det er våre barns liv som er oppe til debatt

Åpent brev til Jim Swann fra foreldre til unge med kjønnsinkongruens.

Fra venstre Ann-Elin Selbekk, Kristin Evina Øhrn Fredwall Eva M. Solem og Elin Corneliussen.
Publisert

Dette er et innlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit

Kjære Jim

Vi er foreldre og nærstående til unge med kjønnsinkongruens.

Vi har lest din kronikk i Aftenposten, og den oppfølgende debatten i Blikk.

Først vil vi rydde litt i påstander:

1) Rapid onset gender dysphoria (ROGD) er en gammel undersøkelse utført av Lisa Littman. Undersøkelsen antyder at ROGD oppstår som resultat av sosial smitte og gruppepress. Undersøkelsen er ikke anbefalt av noen større organisasjoner. Derimot er det anbefalt ikke å bruke den, blant annet av The World Professional Association for Transgender Health

Det er en litt gammeldags, og litt trist holdning, dette med at barn er så lett påvirkelige at det er skadelig for dem å høre om forskjellige måter å være menneske på.

2) WHO har for lengst fastslått at det å være trans ikke er en psykisk lidelse. De uttaler det såpass sterkt som at det å klassifisere trans som en psykisk lidelse, fører til enormt stigma. 

Det er en litt gammeldags, og litt farlig holdning, dette med at det man ikke helt forstår, må være noe sykt.

3) Å kle seg ut betyr ifølge Det Norske Akademis ordbok å ta på seg plagg, drakt eller kostyme som gjør at man ikke ligner seg selv.

Det å kle seg ut er altså det motsatte av hva en transperson gjør, siden du kan si at de tar på seg plagg som gjør at de ligner på seg selv.

Det er noe litt gammeldags, og litt artig, dette med å tro at noe er tull når det egentlig er noe du burde vite, som du har gått glipp av.

4) Å skrive en kronikk om mennesker du ikke har snakket med, antyde at de er forvirret, psykisk syke, uten virkelighetsoppfatning og at foreldrene deres kanskje driver med barnemishandling, for så å ta protestene fra de samme menneskene som at det er «en god start» og kaller det en «dialog», er underlig.

Det er noe litt gammeldags, og litt virkelighetsfjernt, dette med å tro at det du har hørt fra naboen og hun jenta på jobben, er det samme som å ha relevant kunnskap om et tema.

Vi er foreldre til unge med kjønnsinkongruens.

Egentlig er vi barnehagelærere, helsesykepleiere, pedagoger og kronikkforfattere. Vi har videreutdanninger og kurs og rosa kompetanse, og likevel er det foreldre og nærstående til unge med kjønnsinkongruens som er tittelen som teller mest, når det er våre barns liv som er oppe til debatt.

Det å lytte til barn, og tro på det barn sier når de forteller deg hvem de er, er ikke barnemishandling.

Det skulle bare mangle at de blir møtt med vennlighet og kjærlighet og et ønske om å lære mer – ikke gamle forestillinger om tomboys og psykiske lidelser.

Og kjære Jim – send oss gjerne en e-post før du skriver neste kronikk.

Vi liker å dele kunnskap med folk som trenger det.

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS