TilbakeBLIKK

Disse nyhetene fikk mest oppmerksomhet i 2022

Blikk oppsummerer det skeive året som har gått. Dette er nyhetssakene som ble mest lest i år.

Publisert Sist oppdatert

10. Terroren utenfor London Pub

Det tilhører sjeldenhetene at Blikkredaksjonen jobber nattskift, men natt til 25. juni i år ble nettsiden oppdatert med en ny forsidesak: «To døde etter skyting på London Pub». Via NTBs reporter på stedet kunne Blikk opplyse om at det hadde blitt avfyrt en rekke skudd og at folk ble sett løpende fra stedet.

I de påfølgende ukene og månedene fulgte vi saken tett. Selv om den første saken kun havner på tiendeplass på listen over mest leste saker, har terrorangrepet vært det temaet som uten tvil har skapt mest oppmerksomhet i Blikks kanaler dette året.

Slik så Blikks dekning av terroren ut:

9. Astrid Urenholdt Jakobsen kommer ut

Få dager etter terrorangrepet tok den anerkjente langrennsløperen Astrid Urenholdt Jakobsen (34) til sosiale medier for å meddele at hun «elsker en av samme kjønn».

– Etter dager i sjokk og lammelse over hat og voldshandlinger i Oslos gater, har jeg erkjent at jeg også kunne vært et mål for dette absurde, skrev Jakobsen på Instagram.

8. Sondre Justads nye kjæreste

Allerede i 2018 fortalte Sondre Justad at han faller for både menn og kvinner. I mars i år fortalte han at han nå var sammen med en mann.

«Han e chill, sjarmeranes, ganske troskyldig, ikke selvhøytidelig, kødda mye og har nok noen av de egenskapan æ har savna i mæ sjøl», skrev Justad i en Facebook-post, der han fortalte om den gledelige nyheten. Til stor glede for Blikks lesere, tydeligvis, som gjorde at saken ble årets åttende mest leste.

6. Varslingssaken mot Rikshospitalet

I april fortalte Oslo kommunes Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS) at de har blitt bedt om å stoppe all hormonbehandling for nye pasienter av Statsforvalteren i Oslo og Viken. Over hele Norge ble det arrangert demonstrasjoner mot avgjørelsen. Kort tid etter fikk HKS gjenoppta behandlingen igjen.

Den sjette mest leste saken i år omhandlet deler av bakgrunnen for behandlingspausen. I mai kunne Blikk avdekke en varslingssak der Oslo Universitetssykehus hadde klaget inn HKS til Statsforvalteren etter at en mindreårig pasient tok sitt eget liv.

Sykehuset mente ungdommens parallelle behandlingsforløp hos doktor Esben Esther Pirelli Benestad utgjorde en fare for pasientens sikkerhet. Foreldrene til den avdøde ungdommen derimot, mente ungdommens skjebne ble misbrukt av sykehuset i en profesjonskamp mot HKS. Blikk fikk innsyn i foreldrenes klagebrev, der de omtalte saken som «en stor påkjenning».

7. Nytt statsbudsjett

Da Støre-regjeringen la fram forslag til nytt statsbudsjett i begynnelsen av oktober, ble det foreslått å øke støtten til skeive organisasjoner med 15 millioner kroner. Dette er nær en dobling fra 2022.

Samtidig mistet Salam sine øremerkede midler. Det samme gjorde Skeiv Ungdoms Ungdomstelefon. Begge organisasjoner uttalte at de fryktet nedleggelser. Kort tid etter kom svaret fra kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Hun sa til Blikk at Salam ikke ville miste støtten, men at de nå må søke på lik linje med andre organisasjoner.

5. Reclaim Pride

– Jeg har ikke sett et opprør i Norge på aldri så lang tid jeg. Hvor er det jævla opprøret? sa TJ i Oslo Queer til Blikk i juni.

Da gikk blant andre Oslo Queer og Salam sammen om Norges nyeste Pridemarkering: Reclaim Pride. I et intervju med Blikk uttalte arrangørene at de stiller seg kritisk til dagens kommersialisering av Pride og at de ønsker å utfordre maktstrukturer innad i lhbtqia-miljøet i Norge. Reclaim Pride ble arrangert fra 19. til 27. juni i Oslo.

4. Pridebråk i Osloskolen

I juni inviterte Utdanningsetaten alle med tilknytning til Osloskolen invitert til å gå i Oslo Pride-paraden. Det falt ikke i god jord hos alle.

– Når du sender barn på en offentlig skole, tenker du at den skal være nøytral, at den ikke skal pushe ideologier. Så, enten vær ærlig og si ifra til alle foreldre hva som foregår, eller så synes jeg det blir feigt, sa lærer ved Årvoll skole, Anders Noreng, til NRK.

Da saken ble omtalt av Blikk vakte Nordengs uttalelse sinne blant leserne. Også direktør i Utdanningsetaten, Marte Gerhardsen, var kritisk til omtalen av Pride som «ideologi». Hun mente Osloskolen skulle delta og gjøre det den kan «for at det blir gode og trygge rammer bak vår fane».

3. Varsel om ukultur i Salam

– Jeg kjenner ikke igjen det Salam som ble stiftet, sa Omar Orhan Akhtar til Blikk i oktober.

Akhtar hadde på dette tidspunktet nylig gått av som styreleder i Salam. Han fortalte Blikk at han hadde levert inn en klage til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) der han varslet om organisatorisk rot og manglende økonomisk kontroll i organisasjonen.

Akhtars varsling kom omtrent samtidig som VG opplyste om at den daværende nestlederen i organisasjonen hadde løyet om å ha blitt skutt utenfor London Pub under terrorangrepet i sommer. Salam ble oppfordret til å svare på kritikken, noe de etterhvert også gjorde i et meningsinnlegg publisert av Blikk.

I desember kunne Blikk fortelle at både Imdi og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) hadde undersøkt saken, men så langt ikke avdekket mislighold av midler. Heller ikke Bufdir har funnet grunnlag for å trekke støtten til organisasjonen. «Imidlertid tar Bufdir til etterretning at Salam mener de kan forbedre den interne organisasjonskulturen», skriver de i sitt svar.

2. Herkules kaster inn håndkleet

Saunahuset Hercules åpnet dørene for første gang i 1984, som Norges første sauna for menn som har sex med menn. 8. desember 2024 skulle de ha feiret 40 år, men i desember 2021 fikk adressen i Storgata nye eiere med andre planer for bygget. Det betød kroken på døra for saunahuset.

– Når man ikke er herre i eget hus, så er det ikke alt man rår over, sa saunahusets siste eiere Arne Kristian Lorentzen og Lars Øen til Blikk.

– Vi har møtt så mange flotte mennesker over disken, mange som vi trolig aldri ville kommet i kontakt med ellers, sa Lorentzen og Øen, som har vært med på saunareisen i 14 av Herkules sine 38 år i drift.

1. Politiet til sak mot Gjevjon

Årets mest leste nyhetssak er også den ferskeste saken på lista. Aktivist og kunstner Tonje Gjevjon ble nylig politianmeldt for brudd på hatkrimparagrafen. Gjennom en Facebook-post skrevet av Christine Marie Jentoft kom det fram at politiet førte opp Jentoft som fornærmet i saken uten å opplyse henne om det på forhånd. Dette skjedde kort tid etter at politiet henla Jentofts sak mot Christina Ellingsen fordi de ikke anså den som kvalifisert krenkende.

«Politiet ga meg ingen beskjed om dette på forhånd, så ingen tid til å forberede seg på nok en storm. De ringte først et par timer senere.»

Kort tid etter fortalte Jentoft, også denne gangen på Facebook, at hun ønsket at politet skal droppe saken mot Gjevjon fordi hun «ikke samtykket til at denne saken ble igangsatt» og at politiet hadde informert henne om statusen som fornærmet først etter at de hadde informert Gjevjon om anmeldelsen.

Powered by Labrador CMS